Masz czekoladę i banany? Błyskawicznie zrobisz z nich pyszny, kremowy deser
Wielbiciele słodkości zwykle mają ukryte gdzieś batoniki i ciasteczka. Jednak czasami przychodzi ochota na coś niezwykłego, taki deser niczym z restauracji. I wcale nie trzeba po niego wychodzić z domu. Wystarczy, że macie pod ręką czekoladę i banany. Pewnie, że można zjeść je osobno, ale po co odbierać sobie tyle cudownych doznań smakowych?
Pomysł na błyskawiczny deser z czekolady i bananów
Czekoladę i banan można łączyć na wiele sposobów, jednak ten przepis jest chyba najłatwiejszy, a smakuje wyśmienicie. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu.
Przepis: Deser z czekolady i bananów
Mus czekoladowo-bananowy
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 3 banany
- 150 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Topienie czekoladyCzekoladę połam na kawałki, umieść w metalowej miseczce. Rozpuść ją na parze lub w gorącej kąpieli wodnej.
- Przygotowanie musuBanany obierz, podziel na kawałki, zblenduj na gładką masę. Dodaj płynną czekoladę i miksuj całość do połączenia składników.
- Serwowanie deseruDeser można jeść od razu po przygotowaniu. Można go jednak przełożyć do pucharków i wstawić na 1-2 godziny do lodówki, by zgęstniał.
Jak podać deser z czekolady i bananów?
Przygotowany mus czekoladowo-bananowy można przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany. Bardzo dobrze będzie też smakował posypany startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Można go też ułożyć na pokruszonych herbatnikach albo podać z podłużnym biszkoptem. Ja najbardziej na miejscu jest też dekoracja z plasterków banana.
Czekolada i banany mają cenne właściwości odżywcze
Czekolada należy do najwartościowszych spośród wszystkich słodyczy. Co prawda jest kaloryczna, bo zawiera dużo tłuszczu i cukru, ale nie tylko. Zwłaszcza czekolada gorzka kryje w sobie mnóstwo magnezu i żelaza, a także przeciwutleniaczy. Dlatego doskonale wzmacnia, dodaje energii, łagodzi stres i chroni przed działaniem wolnych rodników. Bez większych wyrzutów sumienia możemy zjeść dziennie 1-2 kafelki tego ciemnego przysmaku.
Banany zaś to jedne z najbardziej pożywnych owoców. Zawierają stosunkowo niedużo wody, za to moc naturalnych cukrów, dzięki czemu doskonale sycą. Stanowią też bardzo dobre źródło potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. Z tych powodów banany idealnie nadają się na przekąskę.
Pomyślcie tylko, co może powstać z tak dwóch wartościowych produktów? Oczywiście, deser, ale jeden z najzdrowszych i najwartościowszych.